Sivustajohtajat

Vanha viisaus kertoo, että hän joka ei itse osaa, ryhtyy kriitikoksi. Olet varmaan itsekin törmännyt henkilöön jolla on mielipide, usein kärkäs sellainen joka asiaan, mutta kun asiaa pitää ryhtyä laittamaan kuntoon, häipyy kaveri hiljaa takavasemmalle. Sivustajohtajiin törmää joka elämänalueelle, mutta koska itse edustan liike-elämää, pysytään tälläkin kertaa ruodussa, ja tarkastellaan asiaa johtamisen kontekstissa.

Olen vuosien varrella törmännyt näihin änkyröihin ja vastuunpakoilijoihin liiankin paljon. Kenties siksi, että edustan täysin toisenlaista filosofista ajattelutapaa. Olen vastuunkantaja, kenties jopa liian paljon ihan omaa parasta ajatellen. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos jostakin asiasta on mielipide tai huomaa epäkohdan, paras tapa laittaa asia kuntoon, on seistä peilin edessä ja käydä itsensä kanssa keskustelua ”mitä minä voin tehdä asialle”. Ja vaikka ei itse asiaa konkreettisesti hoitaisi, pitää johtajana huolen siitä, että asia laitetaan kuntoon.

Silti, jokaisesta johtoryhmästä löytyy kavereita jotka laittavat kapuloita rattaisiin, välillä jopa ihan kiusakseen. Ei tehdä itse, koska mukavampaa on katsoa vierestä kun muut mahdollisesti epäonnistuvat. Ja jos hyvin sattuisi menemään, ollaan ensimmäisenä toitottamassa ”mitä mä sanoin, näin tämä kannattaa tehdä”.

Sivustajohtajan tunnistat hyvin seuraavista asioista. Hänellä on mielipide jokaisen asiaan. Usein päinvastainen kuin mitä muilla. Tuttuja termejä sivustajohtajan suusta ovat mm ”ei se ennenkään ole onnistunut”, ”tää asia pitää laittaa kuntoon, mutta mulla ei ole aikaa”, ”mitä mä sanoin, ei sitä kannattanut noin tehdä”, ”tää ei sovi meidän yrityksen strategiaan”, ”kyllä mä tekisin ton eri tavalla” jne. Lista on loputon, yhtä pitkä kun sivustajohtajan mielipiteet ja selitykset.

Sivustajohtaja ei itse mokaa, vaan katsoo vierestä kun muut mokaavat.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä