Strategiatyö ilman jalkautusta on yhtä turhan kanssa

Niitä workshopataan. Niitä väännetään. Niitä hiotaan. Niitä herkistellään. Puhun tietysti yritysten strategiatyöstä. Siitä pyhästä lehmästä jota jokaisen itseään arvostavan johtajan pitää saattaa agendalle koko ajan.

Ei niin, että olisin strategiatyötä vastaan. Oikeastaan päinvastoin. Strategista ajattelua ja strategian kirkastamista pitää tehdä jatkuvana prosessina. Se mitä vihaan, on turha strategiatyöskentely ja vielä pahempaa, sellainen strategiatyö jota ei vaivauduta jalkauttamaan organisaatioon muuta kun köhelöllä tiedotteella intranetissä.

Strategiasta tulee totta ainoastaan siinä vaiheessa, kun se näkyy toimintana työssä asiakkaiden kanssa. Siellä ruohonjuuren tasolla, jossa asiakas kohtaa arjen kokemuksen ja kulloisenkin työntekijän näkemyksen strategiasta. Legendaarinen tarina kertoo, että kun John F Kennedy päätti, että vuosikymmenen loppuun mennessä lähetämme miehen kuuhun ja tuomme hänet elossa takaisin, jokainen NASA:n siivojakin kysyttäessä kertoi: Im sending a man to the moon.

Strategiantyön kenties tärkeimpiä asioita ovat strategian kiteyttäminen yksinkertaiseksi ja ymmärrettäväksi kommunikaatioksi, usein tarinan muotoon. Toinen tärkeistä asioista on tarinan jalkauttaminen. Oman kokemuksen mukaan osallistaminen on paras tapa sitouttaa avainhenkilöt jo aikaisessa vaiheessa. Tämä ei tarkoita sitä, että johto kävisi kauppaa yrityksen strategiasta. Ei suinkaan, johdolla tulee olla näkemys siitä mihin suuntaan yritystä kehitetään. Jotta tämä suunta toteutuu, tarvitset puolestapuhujia. Niitä, jotka pitävät huolen, että strategia jalkautuu käytännön arjessa sen jälkeen kun juhlapuheet on pidetty. Siksi on hyvä aikaisessa vaiheessa miettiä, ketkä omaavat yrityksessä esimerkiksi hiljaista valtaa, eli ovat niitä joita kuunnellaan vaikka heillä ei oli virallista johtoasemaa. Ottamalla nämä henkilöt mukaan strategian työstämiseen, varmistat että kaikki soutavat samaan suuntaan. Puolestapuhujat pitävät itse huolen siitä, että strategia jalkautuu siinä muodossa kun halutaan ja on sovittu. He ovat sitä itse olleet tekemässä, ja siksi he myös siihen uskovat.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:
2 kommenttia kohteessa “Strategiatyö ilman jalkautusta on yhtä turhan kanssa
  1. Ehkä yksi yleinen virhe strategiatyössä on myös se, että noiden avainhenkilöiden kanssa puurtaminen aloitetaan puhtaalta pöydältä. Koetaan, että prosessia häiritsisi se jos sanottaisiin ääneen se, mitä osakkeenomistajat ja hallitus haluavat. Uskoisin kuitenkin, että avainhenkilöistä löytyy sen verran ammattitaitoa että ymmärtävät olevansa töissä ja että heidän tehtävänsä on ehkä pikkuisen hioa strategiaa mutta ennenkaikkea tehdä siitä käytäntöä.

  2. Kirsi Lehto says:

    Osuit monessa kohtaa asian ytimeen! Joku viisaampi on joskus sanonut:

    strategian onnistuminen = strategian hyvyys x jalkautus

    Hyvälläkään strategialla ei ole siis mitään merkitystä, jos sitä ei viestitä hyvin ja pureta toimenpiteiksi ja tavoitteiksi eri organisaatiotasoilla. Sutta ja sekundaa saa helposti aikaan, jos alemman tason suunnitelmat ovat ristiriidassa keskenään. Hyvä strategia ja sen jalkautus kirkastaa ajatuksen, mitä se tarkoittaa meidän yksiköllemme, meidän osastollemme ja juuri minulle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä