Suhdeverkosto – asiantuntijan elinehto

Koska sinulta viimeksi kysyttiin ”voitko suositella ketään tähän ja tähän asiaan”? En usko, että siitä on kovinkaan pitkä aika. Lähes kaikissa asioissa ja toimialoilla luotetaan meille tutun henkilön sanaan. Oli sitten kysymys ihmisen rekrytoinnista, tuotteen tai palvelun ostamisesta, tai mistä tahansa muusta asiasta, jolla on meille henkilökohtaista ja/tai taloudellista merkitystä. Käännymme suhdeverkostomme puoleen lähes joka kerta.

Voidaan jopa väittää, että varsinkin asiantuntijalle hyvä verkosto, ja hyvä maine tämän verkoston sisällä, on elinehto oman elinkeinon menestyksekkäälle harjoittamiselle. Olit sitten toimittaja, IT-guru, liikkeenjohdon konsultti, juristi, lääkäri tms.

Asiantuntijalle paras tapa kasvattaa suhdeverkostaan on a) tehdä työnsä hyvin, b) markkinoida itseään ja omaa osaamistaan, c) myydä omaa osaamistaan henkilökohtaisen myyntityön kautta. Ja kun useasti asiantuntijan palveluun liittyy myös asiakkaan osallistuminen, en voi olla liikaa korostamatta henkilökohtaisen myyntityön merkitystä. On nimittäin niin, että kemioiden tulee kohdata jotta voitte tehdä menestyksekästä yhteistyötä tulevaisuudessa. Asiakas kun on jo päättänyt, että suositusten perusteella olet ns teknisesti pätevä auttamaan häntä.

Tapaa siis mieli avoimena sinulle potentiaalisia asiakkaita. Laajenna ja syvennä suhdeverkostoasi. Pyri synnyttämän luottamus ja suhde kahden ihmisen välille.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä