“Suomalainen ei halua että sille myydään”

Kävin muutama vuosi sitten hämmentävän keskustelun erään suuren ravintolaketjun liiketoimintajohdon sekä markkinoinnin kanssa. Olin jo pitkään ihmetellyt sitä, että suomalaiseen ravintolakulttuuriin ei kuulu se, että asiakkaalle myytäisiin mitään. Vastuu ostamisesta jätetään täysin asiakkaalle. Ja jos vähän liiotellaan, niin sitä asiakkaan ostamistakin pyritään torppamaan sillä, että henkilökunta pakoilee milloin missäkin.

Esitin tapaamilleni henkilöille omasta mielestäni relevantteja näkemyksiä sekä aukottomia laskelmia siitä, että jos jokaisessa ravintolassa aktivoiduttaisiin edes hiukan, kasvaisi liikevaihto miljoonilla. Näkemystäni kuunneltiin. Lopuksi vastapuoli esitti perinteisen kyllä mutta vastalauseensa. Asioista oltiin kyllä sinällään ihan samaa mieltä, mutta kun…Heidän mielestään kun relevantein vastaväite sille miksi ei kannattaisi aktivoitua, oli se, että suomalaiset nyt ovat sellaisia, että he eivät halua että heille myydään. Totesin tähän, että kyllä minä ainakin haluan että minulle myydään. Kuulun kuulema marginaalikohderyhmään, oli vastaus. Mene ja tiedä.

Me uskomme liian paljon siihen, että riittää että laittaa tuotteen ja palvelun esille. Olkoon vastuu ostamisesta asiakkaalle. Asiakas sitten ostaa, tai ei. Kuitenkin kovin usein, ei tarvittaisi kuin pientä positiivista suostuttelua, jota myynniksi kutsutaan, ja empivä asiakas antaa rahansa sinulle. Kuten ravintolaesimerkissä. Sanokaa te, onko sillä eroa kysyykö tarjoilija ”tuleeko vielä muuta” kun pihvit on syöty. Vai vaikuttaisiko se positiivisesti myyntiin, että tarjoilija tulee asiakkaan luokse kertoen ”että tänään meillä on kahta erinomaista jälkiruokaa kahvin kanssa, pihvin perään niistä sopii tämä…”.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä