Toisto tuo tuloksen, myös johtamisessa

”Pitääkö näitä samoja asioita jankata aina uudelleen, uudelleen ja uudelleen?”. Kysymys jonka saan eteeni hyvin usein kun johtajia tapaan. Kysymys kumpuaa osittain turhautumisesta. Osittain se on ääneen esitetty sisäinen kysymys, johtaja puhuu ikäänkuin itsellensä. Vastaukseni kysymykseen on aina sama. Asioita pitää ja on syytä toistaa, toistaa ja toistaa. Aina uuvutukseen asti. Sillä toiston kautta asiat saadaan muuttumaan siihen suuntaan mitä strategiassa on määritelty.

Muutoksen johtamista voi hyvin verrata vaikkapa kuntokuuriin. Huomaat olevasi rapakunnossa koska syöt huonosti, et liiku ja vapaa-aikasi perustuu telkkarin edessä löhöämiseen käsi sipsikulhossa. Ainoa hiki mikä tulee pintaan on se kun raahaat ylipainoista ruhoasi autosta porraskäytävään ja porraskäytävästä hissiin. Jonkin pitää muuttua. Näin ei voi jatkua.

Alkuun tarvitset tavoitteen. Tavoitetta tukemaan suunnitelman joka vie kohti tavoitetta. Tavoitteen saavuttaminen vaatii, että teet asioita suunnitelman mukaan. Siis toistat parempaa ruokavaliota ja enemmän liikunnan määrää yhä uudelleen. Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen. Matkan varrella kun kuntosi kasvaa tarvitset lisää ärsykkeitä. Esimerkiksi salilla lisää rautaa tankoon. Jos et tuo lisää ärsykkeitä, jämähtää kuntosi tietylle tasolle. Toiston ja ärsykkeen lisäämisen kautta kehityt. Mutta ilman riittävää toistoa et saa tuloksia aikaan. Kroppa nimittäin kehittyy ainoastaan toiston kautta. Treeni riikkoo lihasta ja lepoo kasvattaa siitä uusiin mittasuhteisiin. Jos et toista treeniä tarpeeksi usein, ei lihas kehity.

Analogian kautta on hyvä hypätä johtamiseen. Olette määritelleet tavoitteen ja strategian miten tavoitteeseen pääsette. Tavoite saadaan aikaan suunitelmallisella tekemisellä. Sinun tehtäväsi on saada ihmiset tekemään asioita kuten johtajana parhaaksi näet. Joka aamu kohtaat muutosvastarintaa, ”miksi me tehdään näitä asioita nyt näin eikä kuten ennen?”. Sinä tiedät vastauksen. Niitä tehdään siksi, että vanha tapa tehdä ei enää riitä. Kilpailu kiristyy, asiakkaiden tapa ostaa muuttuu. Vanha tapa ei enää varmista edes paikallaan pysymistä. Tarvitaan uusia lääkkeitä.

Uusi tapa tehdä saadaan juurrutettua toiston kautta. Päivittäin vaaditaan ja johdetaan uutta tapaa tehdä. Muutosvastarinta vähenee. Ihmisten toleranssi kasvaa. Vauhti kiihtyy ja tavoite lähenee. Mutta ei ilman toistoa. Jos laiskistut ja uskot siihen, että asiat tapahtuvat, tulet kohtaamaan pettymyksen. Muutos käyttäymisessä vaatii johtamiselta toistoa. Usein jopa niin pitkälle, että turhaudut itse muutoksen hitauteen. Mutta kuten kuntokuurissa, tulokset tulevat systemaattisen tekemisen kautta. Älä siis turhaudu, vaan jaksa jankuttaa.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä