Yksisarvinen

Yksisarvinen on monissa eri mytologioissa kuvattu tarunhohtoinen, olento johon jokainen meistä on ainakin jossain vaiheessa elämää törmännyt. Itse opin termille täysin uuden merkityksen viime viikolla, kun osallistuin Suomen Pääomaisijoittajien kevätseminaariin Kalastajatorpalla.

Sijoittajien maailmassa yksisarvinen on yritys joka kasvaa, ei lineaarisesti kuten perinteisesti, vaan ekspontiaalisesti, muuttaen koko markkinan loogikaan ja pelisäännöt. Muutos ja ero vanhaan on on yksisarvisen kohdalla huikea. Perinteisesti on totuttu siihen, että yrityksen kasvuvauhti on huimaa, kun se toteutuu esimerkiksi sadan prosentin vuosikasvuna. Yksisarvisen kohdalla puhumme kuitenkin parhaimmillaan tuhansien ja jopa kymmenientuhanisen prosenttien kasvusta erittäin lyhyessä ajassa.

Yksi hyvä yksisarvisen esimerkki on suomalainen Supercell. Yrityksen historia on kovinkin lyhyt, ainoastaan viisi vuotta. Yrityksen kasvu on kuitenkin ollut satumaisen nopeaa. Lähdettyään nollaliikevaihdosta- ja tuloksesta liikkeelle, saamme tänään katsella ihaillen sivusta yrityksen tahkoessa miljardiluokan liikevaihtoa tuloksen ollessa puolen miljardin luokkaa. Yritys on siis käsittämättömän nopeassa ajassa kasvanut samaan kokoluokkaan kuin mitä monet kymmeniä, jos ei satoja vuotta vanhat perinteiset yritykset ovat. Samalla on hyvä huomata, että kyseinen yksisarvinen on kassavirraltaan erittäin positiivinen. Kyseessä ei siis ole liikearvoltaan odotuksiin pumpattu yritys, vaan liiketoiminnan arvo on todellisuudessa useita miljardeja, ei vain puheissa.

Yksisarviset ovat liike-elämässä yhtä harvinaisia kuin mitä voisit odottaa kohtaavasi oikean yksisarvisen metsässä liikuessasi. Liike-elämän yksisarviset ovat kuitenkin totta, eivät mytologioiden tarua. Erittäin harvinaisia, mutta sellaisen vastaantulessa huomaat eron ympärillä olevaan vanhaan totuuteen ja todellisuuteen. Yksisarviset eivät kopioi muita ja muiden liiketoimintaa, vaan rakentavat oman todellisuutensa. Sellaisen joka muuttaa asioiden kulkua ja kirjoittaa historian uusiksi.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä