Auta asiakasta erityisesti silloin, kun et saa siitä rahaa

Myyminen ja ostaminen on kahden ihmisen välistä soidinmenoa. Mitä kriittisemmästä ja/tai kalliimmasta asiasta on kyse, sen tärkeämmäksi tulee myyjän sekä asiakkaan välinen suhde. Siksi väitän, että ilman hyvää, syvää ja luottamuksellista suhdetta, ei mitään merkittävää saada aikaan. Myyjä ei saa isoja kauppoja, ainakaan toistamiseen. Eikä ostaja saa sitä sadankymmenen prosentin palvelua mitä hän tarvitsee. Siksi luottamuksen synnyttäminen, ja sen ylläpitäminen on myyjän yksi tärkeimmistä työtehtävistä.

Huonoina hetkinä miettimme usein, että kaikki aika ja panokset pitää laittaa niihin asiakkaisiin jotka juuri nyt ovat ostamassa. Totta toinen puoli, onhan tietenkin tärkeää, että meillä on kassavirtaa joka pitää yrityksen hengissä. Yhtä tärkeää on kuitenkin pitää huoli siitä, että meillä on ostavia asiakkaita myös tulevaisuudessa.

Näin konsultin lasein maailmaa katsoessa, on olennaisen tärkeää pitää huoli asiakkaista ja projekteista juuri tässä hetkessä. Samalla koko ajan pohtien sitä, mistä saamme laskutusta kolmen kuukauden ja puolen vuoden päästä. Siksi iso osa ajasta kuluu asiakkaita palvelleen asioissa, joihin liityen meillä ei ole vielä toimeksiantoa. Usein nämä keskustelut ovat asiakkaan auttamista monissa asioissa, mutta ilman että laitan vielä siinä vaiheessa laskua perään. Tärkeää kun on pitää huoli siitä, että asiakas saa siihen tilanteeseen apua, luottamuksellisessa yhteistyössä nämä keskustelut hyvin usein kuitenkin johtavat laskutettavaan projektiin.

Asiakkaan auttaminen siinä tilanteessa kun et siitä vielä saa korvausta, on mitä parasta suhteen ja luottamuksen syventämistä. Samalla tulet synnyttäneeksi kiitollisuuden velkaa. Sellaista, joka ennen pitkää johtaa asiakkaan ostamiseen. Ja mikä parasta, asiakkaan auttamisesta saa myös hyvän fiiliksen itse.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä