Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua…

Luin viime viikolla äärettömän mielenkiintoisen artikkelin, joka kertoi Modern Polymath-henkilöistä. Koska termi ei varmaankaan ole sinulle tuttu, avataan asiaa hiukan. Kyse on siis ihmisistä jotka osaavat ja pystyvät yhdistämään kahta tai useampaa tieteenalaa, osaamista ja taitoja kokonaan uudeksi kokonaisuudeksi. Hyviä esimerkkejä historiasta ovat vaikkapa Leanardo Di Vinci, Elon Musk, Steve Jobs jne. Henkilöitä jotka ovat mullistaneet monta asiaa meidän ihmisten elämässä.

Joskus ennen, lineaaristen työsuhteiden ja yritysten liiketoiminnan rakentamisen aikaan, pidettiin hyveenä sitä, että asiantuntija teki syväsukelluksen omaan osaamiseensa keskittymällä vain ja ainoastaan siihen mikä oli ydinosaamista. Puhuttiin asiantuntijoista, yhden alan sellaisista. Ja hyvä niin, kyllä heitä vielä tänäänkin tarvitaan. Suuri muutos on kuitenkin tapahtumassa, ja on osin jo tapahtunut.

Tämän muutoksen näkee hyvin selkeästi kun seuraa mitä ympärillä tapahtuu. On useita toimialoja jossa kymmeniä, jollei satoja vuosia kannattavasti kasvaneet yritykset, ovat totaalisen kusessa, tai sitten jo konkursissa. Tämä johtuu siitä, että joku tuli ja hyödynsi asiakkaiden muuttunutta tapaa ostaa ja käyttää tuotteita ja palveluita, ja/tai yhdisti jotain täysin uutta teknologiaa, luoden täysin uutta ja kiinnostavaa. Sellaista joka sai pitkään markkinajohtajana olleen yrityksen ja sen tuotteet näyttämään täysin muinaismuistoilta.

On aika moniosaajan. Generalistin, jolla on spesialistin osaaminen ei vaan yhdessä, vaan monessa asiassa. Generalistin, joka ymmärtää maailman muutoksen, ja näkee asioita ennen muita. Generalistin joka osaa yhdistää vanhaa, uutta ja lainattua.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä