Kaikkea ei kannata testata ja mitata markkinoinnissa

Yksi markkinoinnin suurista totuuksista tällä hetkellä on se, että kaikkea voi, kannattaa ja pitää testata sekä mitata. Haastan seuraavassa tätä ajattelutapaa. Ihan siksi, että keskustelu on osaksi lähtenyt väärille urille, jopa laukalle. Yhteen totuuteen uskominen kun harvoin tuo parhaan lopputuloksen missään asiassa.

Montaa asiaa kannattaa testata ja mitata, myös markkinoinnissa. Tietenkin. Mutta ainakin itsestä tuntuu siltä, että tälle testaamisen ja mittaamisen alttarille on uhrattu monta hyvää ideaa siksi, että tunnetason kokemusta ja pidempiaikaista vaikutusta on lähes mahdoton mitata. Ja näin monet markkinoinnin toimenpiteet, jolla olisi pidemmällä aikavälillä rakennettu brändiä ja synnytetty myyntiä, on jätetty tekemättä. Ihan siksi, että on turvattu omaa persettä.

Olisiko McDonaldsin ”syökää kanaa”-joulukampanja koskaan nähnyt päivänvaloa, jos siitä olisi testaamalla hakattu kulmat pois? Miten olisi käynyt Pohjolan rokkistaran? Applen 1984-filmin? DNA:n ”keskity elämään”-konseptin (sen mikä oli esillä 2000-luvun alkupuolella, ei nykyisen)? Esimerkkejä löytyy vaikka kuinka paljon. Sellaisia, joissa vasta jälkikäteen olemme voineet todeta myös mittareiden kautta, että ne päätökset mitkä epävarmassa tilanteissa teimme olivat oikeita. Välillä kannattaa luottaa intuitioon.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä