Käytäväteoria

Kuuntelin eilen lentokoneessa Brian Tracyn mainiota Goals-äänikirjaa. Yhdessä kappaleessa hän kertoo tarinan erään yliopiston yrittäjyyden professorista ja hänen tutkimuksestaan liittyen yrittäjyyden aloittamiseen. Onhan hänellä professuurinsa kautta ollut ensikäden tietoa siitä, miten opppilaat uutta osaamistaan ovat hyödyntäneet.

Tutkimuksesta käy ilmi, että vain kymmenen prosenttia yrittäjyyden opiskelijoista todella aloittaa uran yrittäjänä kun valmistuu koulusta. Melko hämmästyttävän matala luku. Kun tutkimusta avataan lisää, korostuu yksi olennainen ero näiden kymmenen- ja lopun yhdeksänkymmenen prosentin välillä. Ne kymmenen prosenttia opiskelijoista jotka yrittäjiksi ryhtyivät, eroavat muista siinä, että he siirtyivät heti tuumasta toimeen, eivätkä muiden tavoin jääneet odottamaan sopivaa hetkeä, hioneet liiketoimintasuunnitelmaa kuntoon maailman tappiin asti tai pohtineet liikaa riskejä.

Tätä ajattelumallia voidaan verrata siihen, että olet käytävän päässä, ja näet käytävän varrella ovia jotka ovat kiinni. Ainoa tapa saada tietää mitä ovien takana on, on liikkua käytävällä eteenpäin kunkin oven kohdalle ja avata se. Harmi vaan, että ne yhdeksänkymmentä prosenttia jotka jahkailevat ja odottelevat sopivaa hetkeä yrittäjyyden aloittamiselle, eivät koskaan pääse käytävän alkua pidemmälle. Toisin sanoen, he eivät koskaan saa tietää mitä ovien takana on.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä