Kuka puhuu, miten puhuu ja mitä puhuu

Olen ammattini puolesta saanut ja joutunut paljon tutustumaan tarinan kerrontaan ja retoriikkaan. Aihe on erittäin kiinnostava ja monisäkeinen koska yhtä totuutta ei ole. Muutamia lainalaisuuksia kuitenkin löytyy, osa sellaisia, jotka saattavat tulla monelle asiantuntijalle shokkina.

Meillä suomalaisilla on syvässä usko siihen, että mitä oppineempi olet ja mitä enemmän fakta tasolla osaat, sen uskottavampi olet esiintyjänä ja puhujana. Emme voisi olla enempää väärässä. Kumpaa jaksat kuunnella pidempään ja kenen viestin muistat: argumenttioksennusta tarjoavan puisevan asiantuntijan voimapiste esityksen, vaiko kiinnostavan persoonan mukaansa tempaavan tarinan, jossa faktat on leivottu tarinan sisään niin, että niistä jää voimakas muistijälki? Sitä minäkin.

Fakta on se, että vaikuttamisessa järjestys menee näin: kuka puhuu, miten ja mitä puhuu. Puhujan persoona, habitus ja karisma ovat tärkeässä merkityksessä. Samoin se, miten puhuja esiintyy: miten hän esimerkiksi käyttää tunnetiloja ja tilaa jossa esiintyy edukseen. Ja kolmanneksi, ei vähiten tärkeimpänä, mutta kuitenkin viimeisenä: mitä hän puhuu, eli esityksen sisältö.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä