Sinäkin olet johdateltavissa oleva lammas

Olen viime aikoina opiskellut ahkerasti vaikuttamisen psykologiaa niin lukemisen kuin erittäin mielenkiintoisten TV-ohjelmien avulla. Tämä uusi oppi on vain vahvistanut omaa käsitystä siitä, että vaikka väitämme olevamme todella rationaalisia ja omilla aivoilla ajattelevia yksilöitä, olemme itse asiassa lammaslauma, joka on vietävissä siihen suuntaan, mihin meitä halutaan viedä.

Jos sinun pitää saada itsesi kannalta positiivinen päätös viiden päättäjän ryhmältä monta näistä henkilöistä tarvitset omalle puolellesi jotta saat mitä haluat? Viisi? Neljä? Kolme? Oikea vastaus on kaksi. Tieteellisissä tutkimuksissa ryhmäpaine on todennettu niin voimakkaaksi, että kun kaksi ihmistä alkaa jotakin asiaa puoltamaan on suuri todennäköisyys, että he pystyvät vaikuttamaan päätöksiin niin paljon, että muut jäävät vähemmistöön.

Mitä hyöytyä tästä on sinulle liiketoiminnassa? Ajattele vaikka tilannetta jossa olet myymässä isoa kauppaa yritykselle jossa vastassasi on johtoryhmä. Paikalla on toimitusjohtaja, talousjohtaja, myyntijohtaja, HR-johtaja sekä markkinointijohtaja. Riippuen siitä mitä olet myymässä, kannattaa sinun tarkaan miettiä omat argumenttisi niin, että saat näistä viidestä johtajasta ainakin kaksi-kolme puolellesi. Toki olet jo aikaisemmin pitänyt huolen siitä, että suora yhdyshenkilösi myy jo sinua ja ajatuksiasi puolestasi. Riittää siis että saat yhden tai kaksi henkilöä lisää liputtamaan puolestasi, ja olet jo tosi vahvoilla kaupan saamisen osalta.

Ihmisten välinen kanssakäyminen on mielenkiintoinen laji. Suosittelen opiskelemaan sitä lisää joka tilanteessa.

Julkaistu kohteessa Sekalaista
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ota yhteyttä