”Etteks te voi kekata tähän jonkun makeen jutun?”. ”Eihän siihen logon piirtämisen nyt montaa tuntia voi mennä?”. ”Mun kaverilla on yksi tuttu joka suunnittelee tän koko jutun tonnilla”. Edellä mainitut asiat eivät ole fiktiota, vaan tylyintä totta. En listannut niitä tähän siksi, että tuntisin edustamani asiantuntija-alueen osalta alemmuskompleksia siitä, että osaamistamme ei arvostettaisi. Vaan siksi, että esimerkit kertovat tylyllä tavalla siitä ajattelusta ja arvostuksesta, mitä yrityksen brändille annetaan.
Monet yritykset tilaavat silmää räpäyttämättä satojen tuhansien tai miljoonien arvoisia IT-projekteja. Panostavat lattioihin ja seiniin hämmästyttäviä summia. Tai uusivat koneita ja kalustoa ilman sen suurempaa ajatusta sille, miten paljon nämä parantavat yrityksen houkuttelevuutta markkinassa asiakkaan silmin. Näin brändiasiantuntijan silmin hämmästyttää ne käyttämättä jätetyt mahdollisuudet ja yliolkainen suhtautuminen brändin arvoon yrityksen liiketoiminnassa.
Hyvä brändi rakentaa yritykselle epäreilua kilpailuetua. Synnyttää tunnesidettä ja antaa paremmat mahdollisuudet rationaalisen viestin läpimenolle asiakkaan kokemassa viestin kohinassa. Hyvä brändistrategia määrittelee mitä olemme ja mitä emme ole attribuuttien muodossa. Attribuuteista johdettu tarina kiteyttää miksi meistä kannattaa kiinnostua, mitä meiltä voi ja kannattaa ostaa sekä miksi asiakkaan kannattaa valita juuri meidät. Hyvä nimi kiteyttää parhaimmillaan sen, mitä yritys edustaa yhteen tai pariin sanaan. Erottuva visuaalinen ilme on kirsikka kakun päällä. Se elementti, jonka aivot tunnistavat sadaosasekunnissa muusta hälinästä.
Hyvä ystävä. Yritykseksi brändi ei ole viiden pennin arvoinen. Siksi siihen pitää ja kannattaa panostaa aivan kuten muihin asioihin mihin yritys panostaa.
Leave a Reply